kr 0

Du har ingen produkter i handlekurven.

Mer frø for penga hos Falkasete - Økologisk utvalg - Frakt fra kr 49 - Fri frakt når du handler over 1000 kr - Rask levering - Gratis retur *

kr 0

Du har ingen produkter i handlekurven.

HomeBloggFalkasete begynner med matproduksjon

Falkasete begynner med matproduksjon

Nå har vi på Falkasete satt igang med matproduksjon. Hovedårsak til vi setter igang er den at vi måtte finnes oss noe fornuftig å gjøre på småbruket vårt på Finnøy. Etter mye om og men og tanker, bestemte jeg, Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdal, at jeg ønsket å bringe del av Islands kultur tilbake til Norge. Ja, jeg sier tilbake på grunn av det er mye som er glemt her i Norge men ble bevart på Island av vikingene. Vikingene ble aldri skikkelig kristne og holdt på med blot til Asagudene i smyg. Det finnes historier og fortellinger om dette. Takk og lov så bevarte vi mye av gammel matkultur, men enn den dag i dag blir det holdt blot i februar og det har vi på Island gjort i alle dager alle år siden vikingene tok land på Island rundt 900 tallet.

Jeg som skriver dette, har likevel forfedre som reiste til Island mye senere eller rundt 1400 tallet. Avkommere til min formoder Gudrid (Gyrid) Ingemundsdottir kom så tilbake til Norge rundt 1500 tallet for å hente sin arv, men deres oldefar hadde vært en av Norges rikeste og det var mye å hente. Det ble da ikke slik de fikk noe av arven etter mor sin ettersom kirkens reformasjon hadde tatt fatt i alle deres eiendommer. De gikk for retten med saken her i Norge, men grunnet det de kom for å hente arv sin litt over 100 år etter forfedrene i Norge døde ut da fikk de ikke noe og kirken fikk lov å beholde rubbel og bit.

Slik kan det gå når kommunikasjon er av begrenset art. Jeg takker derfor for at vi har fly, båter og internett i dag og skal passe godt på at mine arvinger får sin arv til riktig tid. Men jeg er glad for at vi er tilbake hvor vår formoder Gudrid (Gyrid) må ha vært trist når hun måtte ta turen til Island for godt.

Nå skal vi hedre vår formoder og slekt med å bidra til at Norge skal bli kjent med islandsk matkultur som hører til Norge og er forsvunnen fra norsk kultur men må bringes tilbake, akkurat som slekten vår.

Agurkmiks

kr 50 Inkl. mva.
Previous article
Next article

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Annonse -Kosmetikk og sminke

Siste nyheter

Ekte islandsk saltkjøttfarse oppskrift – ekta íslenskt salt kjötfars uppskrift

Er du oppsvokst på Island vet du hva kjötfars er. Kjötfars er noe de aller fleste barn på Island liker å ha til middag....

Fra vikingenes bord til ditt: Hangikjøttets reise til norske tallerkener

Vikingene var alltid på jakt etter det beste blant naturens gaver, og deres lidenskap for mat har satt dype røtter i Norges historie, via...

Konserveringstips: Hvordan oppnå den perfekte balansen mellom sødme og syrlighet i pariseragurkene dine

Er du en fan av pariseragurker, men sliter med å oppnå den perfekte balansen mellom sødme og syrlighet? Da har vi gode nyheter til...

FRA BUTIKKEN