Er du oppsvokst på Island vet du hva kjötfars er. Kjötfars er noe de aller fleste barn på Island liker å ha til middag. Er den attpåtil smurt på en brødskive som stekes deretter i panne er det enda bedre. Men denne oppskriften kan du bruke slik eller som jeg anbefaler, kok den i vann med hvitkål som om du kokte fårikål, det tar bare mye kortere tid fordi ca 30 koking er nok. Enkelt å greit du lager kjøttboller med matskje og hiver ned i gryten når vannet blitt varmt og du kan sette potetene i samme gryte, ja alt i ett gjør dette enkel god og kjapp middag. Du som liker komlemiddag med saltkjøtt vil elske denne.
Kjøttfarse:
1 kg saltkjøtt av sau eller lam
200 gr fersk lammekjøttdeig
100 gr potetmel
100 gr hvetemel
2 tsk TORO kjøttbuljong
1/2 tsk pepper
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk løkpulver
1 msk sukker
1/2 l melk
3 dl vann
Fyll en stor gryte 1/3 del med vann. Varm opp vannet. Lag kjøttfarseboller med hjelp av matskje og sett rett i det varme vannet, kjøttfarsebollene skal være ca 3 ganger større enn svenske kjøttboller. Dypp matskjeen ned i det varme vannet mellom at du tar ny kjøttfarsebolle til vannet. Kokes sammen med hvitkål og poteter i ca 20-30 minutter eller til potetene er klare. Bruk gjerne ekte smør til når serveres.
Ekta íslenskt kjötfars (saltkjötfars)
1 kg saltkjöt af kind/lambi
200 g ferskt lambahakk
100 g kartöflumjöl
100 g hveiti
2 tsk TORO kjötkraft
1/2 tsk pipar
1/2 tsk paprikuduft
1 tsk laukduft
1 matskeið af sykri
1/2 l mjólk
3 dl vatn
Fylltu stóran pott 1/3 fullan af vatni. Hitið vatnið. Gerðu kjötbollur með hjálp matskeiðar og settu beint í heita vatnið, kjötbollurnar eiga að vera um það bil 3 sinnum stærri en sænskar kjötbollur. Dýfðu matskeiðinni í heita vatnið á milli þess sem nýrri kjötbollu er bætt við vatnið. Eldið með hvítkáli og kartöflum í um 20-30 mínútur eða þar til kartöflurnar eru tilbúnar. Ekki hika við að nota ekta smjör ofan á þegar borið fram.