Triksene for å dyrke tomater i hagen: fra såing til høsting
Snart er det sommer og det er om å gjøre å være klar for tomatsesongen! Her på Finnøy er tomat kongen av grønnsaker og den kan bare ikke mangle til kjøkkenhagen din.
Men det er her på Finnøy Norges tomateventyr startet. Det var år 1928 ca. 500 meter fra hvor jeg har småbruket mitt at det ble bygget et 55 kvm stort drivhus på Flesjå. Man kan si at bonden på Flesjå var før sin tid, men allerede år 1929 ble det bygget et til på Vestbø.
Ved landbrukstellingen i 1939 var det hele 110 drivhus i tidligere Finnøy og Rennesøy kommune (de hører nå til Stavanger kommune) på nesten alle øynene og de er mange. Dette reddet mange ut av fattigdommen i de harde 30 årene.
Med andre ord jeg bor i hjertet av tomatens vugge i Norge og her er det mildt vær hele året og fantastiske forhold for dyrking av det meste, med nærhet til havet som gjenspeiler solstråler så kraftig at det er overflød av lys. Da er det innimellom at noen bønder må tåkelegge drivhuset slik det ikke blir for varmt og lyst.
I tillegg til å være uunnværlig for matbordet, takket være dets mange typer og tallrike bruksområder på kjøkkenet, er tomatplanter de som gir mest avling. Så hvorfor ikke å ha den i din egen kjøkkenhjage.
Så her er noen tips til hvordan du dyrker tomater i hagen.
De viktigste tomattypene jeg har
Det finnes mange varianter av tomater, så det første du må gjøre er å velge den du foretrekker med tanke på smak eller hva du skal bruke tomaten til.
Tomater vokser enten som determinate eller indeterminate. Indeterminate=ranketomat og kan danne et uendelig antall blomsterklaser på hovedstamme og sideskudd. Den vokser seg uendelig lang eller til sesongen er over da slutter den å vokse. På disse plantene fjerner man sideskuddene, som ofte kalles «tyver». På rankene dannes blomsterklasene etter hvert 3. blad. På grunn av dette krever de enten støtte med staking, espalierstøtte eller store tomatbur, eller du kan la dem ligge på bakken. De fortsetter å vokse og blir større og større ettersom tiden går. De fortsetter å lage tomater over tid, så du kan fortsette å plukke dem over en lengre periode.
Determinate=busktomat og på de sitter klasene ofte tettere. Du skal ikke ta tyvene/sideskuddene på busktomater og de vokser seg ikke særlig høye og skal bare få lov å stå slik de kommer opp fra naturen. Den største forskjellen er at busktomater avles for å vokse til en kompakt høyde, vanligvis ikke mer enn 120cm. De slutter å vokse når de når en viss høyde. De modnes også veldig raskt, med all frukt en måned eller to. Du får alle tomatene dine på kort tid og så er planten ferdig.
Indeterminate korrekt oversatt betyr ubestemt og determinate betyr bestemt. Med andre til ubestemt høyde og bestemt høyde. Slik synes jeg lett å huske de.
Eksempel på ranketomat (ubestemt høyde):
Eksempel på busktomat (bestemt høyde):
Her er en liste over de viktigste for meg:
- Moneymaker
- Marmande
- San Marzano
- Liguria
- Roma
- Modus F1 søte og gode å spise direkte
Vintomater f.eks Moneymaker
Det er den mest «vanlige» tomaten og kan finnes på markedet hele året. Denne varianten er utmerket til mange bruksområder, men gir sitt beste i langkoking. Moneymaker er en typisk vintomat.
Bruksområder:
- å lage en smakfull tomatsuppe
- på pizzaen
- kokt ned hel i konservering
- rå til bruschetta og caprese og brød generelt
San Marzano tomater
Kjennetegn på San Marzano-tomater inkluderer en tykkere tomatvegg, mindre frø og mindre surhet enn andre tomater, noe som gjør dem ideelle for autentisk italiensk mat. Jeg har dyrket San Marzano med godt resultat og den er helt fantastisk til italiensk pastasaus. Her finner du den aller beste pastasaus oppskriften jeg har av San Marzano tomater, testet og elsket. Den er og perfekt til ragù.
Bifftomat
Denne tomaten forblir søt og fast. Den har en tynn hud, som ikke krever peeling. Utmerket i salater og jeg liker den godt på brød sammen med mozzarella. Den kalles for Bifftomat i Norge men den drar navnet sitt af oksehjerte = beef heart tomato pga den er stor og skal minne om et stort oksehjerte. Navnet som denne tomaten får er på grunn av formen på størrelsen den når. Det er noen tomater av denne arten som kan veie opptil et halvt kilo. Denne vil gjerne måtte passes ekstra godt på slik den ikke råtner og den trenger mye næring og vann. Den vokser best i 20-30 grader om dagen og 1-17 grader om natten. Jorden kan gjerne inneholde litt sand for denne. Jeg synes bifftomater er de som er mest vanskelig å få fine og de må spises relativt kort tid etter de høstes.
Cherry tomater
Denne tomaten er liten, rund og veldig søt. Perfekt til kalde forretter, oster, salater og tørking. Cherrytomaten er en type små runde tomater som antas å være en mellomliggende genetisk blanding mellom tomater av ville rips-type og hagetomater. Cherrytomater varierer i størrelse fra en tommeltupp til størrelsen på en golfball, og kan variere fra sfæriske til litt avlange i formen. Jeg har en absolutt favoritt og den har avlang form og hetter Modus F1
Hvordan dyrke tomater ute eller inne
Den ideelle jord og klima for tomater
1) Jorden
Først av alt, finn området i drivhuset ditt eller hagen din der solen skinner mest: det er der du skal plante tomatene dine.
Siden tomaten er en ganske «frysen» plante trenger den mye lys og varme. Videre må landet der du skal sette tomatene dine være riktig forberedt for å ta imot frøplantene og en grunnleggende betingelse for å dyrke frem en plante som vokser sunt og frodig med mye frukt.
Bearbeid derfor jorden godt og la den luftes godt. Berik den med næringsstoffer og organiske material, ca 2,5 kg moden gjødsel per kvadratmeter er veldig bra. Prøv å holde jorden godt drenert for ikke å ha stillestående vann som har en tendens til å gi plantesykdommer.
2) Klimaet
Sol og varme er grunnlaget for dyrking av tomatplanter .
For å spire trenger denne grønnsaken en temperatur på minst 15/20 grader, mens temperaturer under 5 grader avbryter veksten. Med andre ord ikke skynd deg for mye og sett den ut når det er blitt varmt nok. Dette gjelder både drivhus og tomat som vokser ute.
Hvordan å så tomatplanter
Såperioden for tomater varierer fra omtrent midten av februar til midten av mars hvis du sår inne først og i begynnelsen mai – midten mai hvis du sår ute i drivhus/jord eller når temperaturene har stabilisert seg.
Operasjonen er veldig enkel: bare lag et lite hull i jorden (dypere enn bredt), legg 2/3 frø i hvert hull, dekk med jord og gjødsel og fukt deretter alt. Jeg pleier å la frø være ca. 2-3 ganger dypere enn dets egen størrelse. Etter at jeg sår klapper jeg forsiktig ovenpå jorden.
La det være et mellomrom på ca. 50 cm mellom et hull og et annet, fordi denne plassen vil da brukes til passering, vanning, fjerning av ugress og høsting. I svært høy varme kan avstanden mellom en plante og en annen til og med forkortes til 25-50 cm slik at de skygger for hverandre når det blir velidg varmt. Selv om tomatplanten tåler høye temperaturer veldig godt, er dette fortsatt en god måte å forhindre brannskader på ettersom den kan få brente blad til tross vi ikke har all verdens varme i landet vårt.
Du kan gjerne legge cellofan ovenpå før de spirer men pass å ha hull i plastet slik det ikke råtner før plantene kommer opp. Plantene trenger god varme og mye lys.
Hvordan transplantere tomatplanter
Hvis du har frøplanter som allerede har spiret og er klare til å bli transplantert, er det ikke noe problem:
- lag et hull i bakken og sleng i litt gjødsel
- ta planten din og fjern de første nedre bladene og de aller nederste. Det er viktig å ikke begrave disse bladene fordi de kan råtne og kompromittere alt arbeidet.
- fjern planten forsiktig fra beholderen og prøv å dra ut alt i en enkelt blokk for ikke å skade røttene
- plasser den i hullet, begrav litt over halvparten av planten med jord og fukt den litt
- komprimere og press lett sammen jorda rundt bunnen av planten.
Hvordan vanne tomater
På dette tidspunktet kan vi begynne å vanne. Ideelt sett, vann to ganger om dagen: en gang tidlig om morgenen og en gang om kvelden etter solnedgang.
Men hvis du ikke klarer å vanne tomater konstant, husk denne generelle regelen: tomater trenger lite, men grunnleggende pleie, men det er viktig at jorden alltid er fuktig (ikke gjennomvåt) og vanning er hyppigere i de varmeste periodene.
Hvordan vanner du tomater? Vær forsiktig så du ikke kaster vannet direkte på bladene og fruktene, men rett på bakken ved plantens fot. Et triks er å legge strå eller tørt gress rundt planten når planten har nådd en viss høyde.
Dette er en fin måte å holde jorden fuktig i den tørre årstiden og hindre ugress i å vokse ettersom dekke rundt foten holder fukten i jorden og ugress vekk fra planten. Generelt er dekke på jorden fornuftig for å gjøre arbeid i hagen lettere. Hvorfor ikke å snakke med bonden og kjøpe en siloball tidlig på høsten.
Hvordan gjødsle tomater
Gjødsling er viktig både i så- og utplantingsfasen og i plantens vekst- og produksjonsfase.
Det bør gjøres hver 7.-10. dag. Vi anbefaler naturlig gjødsel full av organisk materiale for biologisk gjødsling og respekt for naturen.
Veksttiden for tomater
Dine vakre tomatfrøplanter vil spire i løpet av omtrent to uker, mens de første tomatene vil være klare til å høstes etter omtrent 2-3 måneder.
Under veksten av planten er det noen små triks som ikke må overses for å hjelpe planten til å vokse.
Når tomatplanten har nådd en viss høyde, trenger den støtte. Bruk staker eller tomatbur, ca 120 cm høye, drevet 30-60 cm ned i bakken ved siden av stammen til hver plante. For å styre utviklingen og veksten av planten, må du gå og feste den til stangen med en spesiell ledning, mens den vokser, pass på å ikke stramme for mye.
Husk også at beskjæring av tyver må utføres med jevne mellomrom. Dette består i å manuelt eliminere skuddene som utvikler seg i «armhulen» på bladene, dvs. i krysset mellom stilken og sidegrenene. Dette gjelder kun ranketomt. Busktomat trenger ikke beskjæring.
Hvordan og når tomater høstes
Som sagt, vil tomatene være klare til å høstes etter ca 60-80 dager.
Hvis du skal bruke tomatene til å lage konserver, må høstingen utføres når den er helt moden, med en vakker rød tomat. Men for å spise direkte kan den høstes enda tidligere, som en grønnrosa tomat.
Når du tar inn de siste tomatene for sesongen vil du ofte ha en del grønne tomater. Jeg lar slike stå ut i vindu og modne til de blir røde, blir de ikke røde kan du likevel f.eks fritere dem, noe som er kjempe godt. Hvem har ikke sett filmen Stekte grønne tomater? Men her har du oppskrift på en slik: